5 Tips om slecht nieuws goed te brengen

26/2/2018

Als leidinggevende kan het zomaar gebeuren dat u een medewerker slecht nieuws moet brengen. Het zijn vaak emotioneel ingrijpende gesprekken, die aandacht verdienen en om zorgvuldigheid vragen. Moeilijk voor de ontvanger en op een andere manier ook moeilijk voor de leidinggevende.

Hieronder 5 ondersteunende tips die u helpen bij het brengen van ‘bad news’.

1) Gesprek goed voorbereiden

Het is belangrijk voor de ontvanger dat u als leidinggevende het gesprek goed voorbereid. Dit betekent dat u kort en overzichtelijk uiteen zet waar het om gaat, want als u moet zoeken naar woorden voert u de spanning alleen maar op. Verder regelt u dat u niet gestoord kunt worden en de tijd hebt voor dit gesprek.

2) Val onmiddellijk met de deur in huis

Waar het bij andere gesprekken prettig kan zijn om eerst over koetjes en kalfjes te praten, is het in dit geval ‘not done’. Val onmiddellijk met de deur in huis en leg het feit onomwonden op tafel. Het is van toegevoegde waarde als u in houding en stem hierbij rust kunt uitstralen.

3) Blijf bij de kern

Benoem zo min mogelijk ondersteunende argumenten. Het verpakken in een lang onderbouwend verhaal heeft geen zin, omdat het door de emoties in veel gevallen niet zal worden gehoord. Bovendien valt er niets te ‘verkopen’ als een beslissing onomkeerbaar is, dus beter om u daar niet toe te laten verleiden.

4) Help met verwerken van het nieuws

De ontvanger zal wellicht proberen in discussie te gaan of emotioneel worden. Probeer dan niet inhoudelijk te reageren. Toon medeleven en betrokkenheid. Neem daar de tijd voor en geef de medewerker de kans stoom af te blazen. Help zoveel mogelijk bij het verwerken van het nieuws en geef aan dat u hem zult bijstaan in het zoeken naar oplossingen.

5) Sluit af met een samenvatting 

Het is raadzaam om vervolgens af te sluiten met het samenvatten van de feiten en het benoemen van de vervolgstappen. Hou dit glashelder. Check per punt of hier geen vraagtekens meer over zijn en maak, indien nodig, de vervolgafspraken. Voor de geschrokken medewerker kan het helpen om aan het einde te benoemen wat de acties vanuit u zijn, en wat er van de medewerker wordt verwacht. 

 

Auteur: Jacqueline Karelsen, coach, trainer


 


Vragen/contact
Wilt u advies? Binnen Solid Sense hebben we coaches die expert zijn op het gebied van gesprekstechnieken, neem contact op met Solid Sense via 070 - 212 76 31. 
 
 

re-integratie den haagSolid Downloads

Training 'Vitaliteit en veerkracht'
Van u en uw medewerkers wordt verwacht constant te presteren op topniveau, maar veel dagelijkse werkzaamheden kosten energie en zo kunnen er lekken ontstaan in uw innerlijke batterij. Met de training Veerkracht & Vitaliteit stimuleert u uzelf en uw medewerkers om de baas te blijven over uw en hun energieverbruik en daarmee uw en hun vitaliteit.
 
Training 'Schitteren in je werk'
Een gemotiveerde en gezonde medewerker werkt met plezier en is van grote waarde voor de organisatie. In de training ‘Schitteren in je werk’ gaan de deelnemers actief aan het werk met bewustwording, stimulering van eigen inzetbaarheid, balans en zelfregisserend vermogen. 
 
Subsidie Ontwikkelplan voor 45-plussers
De subsidie voor het Ontwikkelplan is beschikbaar voor 45-plussers die gemiddeld minimaal 12 uur per week werkzaam zijn in een aantal geselecteerde beroepsgroepen. Solid Sense regelt voor u het gehele traject, vanaf de aanmelding (inclusief de subsidieaanvraag) tot aan het persoonlijk actieplan.
 
Speciaal voor de week van de werkstress
Iedereen ervaart werkstress. De een heeft er meer last van dan de ander. Je kunt het leren herkennen en voorkomen! Je bent immers geen robot. Lees meer over onze training.  
 
99 oplossingen tegen werkstress
Er is niet één oplossing voor werkstress. Dat geldt voor de werkgever en de werknemer. Tijdens de Week van de Werkstress krijgt u
99 oplossingen tegen werkstress.
 
Mediation en loopbaanbegeleiding bieden uitkomst. 

In samenwerking met @RWV Advocaten en Olympia Uitzendbureau Leiden organiseert Solid Sense een interessante Masterclass met als thema "Mediation en Loopbaanbegeleiding bieden uitkomst”. Aan bod komen onder andere hoe u omgaat met een verstoorde arbeidsverhouding en hoe dit met mediation en/of loopbaanbegeleiding verholpen kan worden. 

 
Workshop Het vizier op jouw inzetbaarheid
Solid Sense biedt deze workshop speciaal voor senior medewerkers. Jij beschikt over een enorm kapitaal aan ervaring en kennis. Hoe kun je deze bagage behouden, waar mogelijk delen en misschien wel verder ontwikkelen. Hierover meer in deze workshop.

Workshops Duurzame inzetbaarheid 
Solid Sense biedt diverse groepsgerichte workshops aan om invulling te geven aan uw duurzame inzetbaarheidsbeleid en mobiliteit. De workshops worden altijd op maat gemaakt. Wij geven ze zowel in-company als in ons mooie kantoor in Den Haag. Een kleine greep uit onze workshops voor duurzame inzetbaarheid:
Download bestand


Aan de slag met een leven lang ontwikkelen    ABU, Cedris, NRTO en OVAL schreven onlangs het rapport: Aan de slag met een leven lang ontwikkelen. Hierin beantwoorden zij de vraag hoe onze maatschappij het voor elkaar kan krijgen om iedere Nederlander zich een leven lang te laten ontwikkelen. Deze concrete oplossing droegen zij aan bij Marriet Hamer.
Download bestand


Werkstress de baas
Iedereen heeft weleens last van werkstress. Maar wat als het de overhand neemt? Lees meer over onze workshop: werkstress de baas.
Download bestand


Ontwikkelcheque voor bibliotheekmedewerkers
Stichting Bibliotheekwerk zegt: Investeer in jezelf, investeer in je loopbaan. Solid Sense staat klaar om je bij dit proces te begeleiden.
Bekijk het filmpje


Checklist voor basiscontract arbodienstverlening
Update april 2017 – inclusief wijzigingen Arbowet per 1 juli 2017
Download bestand


Feedback geven in vijf stappen
Feedback betekent letterlijk terugkoppeling. Het geven van feedback is van toegevoegde waarde om je werk te verbeteren en optimaliseren. 
Download bestand


Stress op het werk
Heb jij last van stress en ben je op zoek naar een oplossing? Breng stress in kaart met de stress quotiënt.
Download bestand


Tips tegen werkstress
Tips voor het voorkomen en aanpakken van werkstress; acht voor werkgevers en acht voor werknemers.
Download bestand


Dertigersdip
De juiste baan? Het goede beroep? De juiste partner? Het leven van eind twintigers/begin dertigers zit vol heftige vragen. De dertigersdip ligt op de loer.
Download bestand


The Five Tibetans
Er jonger uitzien en vitaler willen worden. Doe deze 5 oefeningen iedere dag en je voelt je als herboren.
Download bestand