5 tips om vitaal en in balans aan het werk te blijven

26/3/2018
Waar vroeger veelal de nadruk werd gelegd op het terugdringen van ziekteverzuim, zie je tegenwoordig dat veel meer bedrijven focussen op medewerkers die nu al gezond zijn, maar die je als organisatie ook graag vitaal wilt houden. Vitaliteit staat voor energie, voldoende energie voor thuis en op het werk.
 
Investeren in de vitaliteit van je medewerkers is belangrijk, wanneer je als organisatie de doelstelling hebt om medewerkers gezond en vitaal te houden. Vitale en fitte mensen met een gezonde leefstijl zitten beter in hun vel, zijn fysiek, metaal en emotioneel in balans, zijn minder snel ziek, voelen zich energiek en presteren beter. Ze zijn productiever, beter gefocust, kunnen beter met veranderingen omgaan en zijn creatiever in het vinden van oplossingen. Ze voelen zich goed doordat ze aandacht geven aan een gezond energieniveau.
 
Een van de allereerste voorwaarden om gezondheid en vitaliteit te behouden is een gezonde leefstijl. Gezonde voeding, dagelijks bewegen, voldoende slaap, maar ook hoe je omgaat met hoge werkdruk en stressvolle situaties.
 
5 tips die werkgevers kunnen helpen met het behouden van gezonde werknemers:
 
Tip 1 Gezonde voeding
Beloon gezonde snacks in de kantine. Maak bijvoorbeeld de prijs van gezonde producten lager. Zorg voor gevarieerde en gezonde producten.
 
Tip 2 Dagelijks bewegen
 • Ga een keer staand vergaderen.
 • Kantoormeubilair waaraan staand gewerkt kan worden.
 • Stimuleer wandelen tijdens de lunchpauze.
 • Bied een sportabonnement aan.
Tip 3 Hoe ga je om met stress
Maak gebruik van een vitaliteitsprogramma van Solid Sense. Deze wordt aangepast op de medewerkers en de bedrijfsdoelstellingen. Veel voorkomende workshops zijn:
 • Gezonde leefstijl (slapen, voeding, bewegen, ontspanning)
 • Werk-privé balans
 • Fit, Fun, Focus
 • Verhoog je energieniveau
Een vitaliteitsprogramma doet ook wonderen voor het teamgevoel. 
 
Tip 4 Stimuleer positieve gewoonten
Veranderen is niet moeilijk als het maar leuk is. Stimuleer positieve dagelijkse nieuwe routines die die direct impact hebben op de werk- en privésituatie. 
 
Maak een programma voor de dag met elk uur een challenge. Dit kunnen squats zijn, 30 sec planken, of de trap op en neer lopen. In 2 minuten ben je weer aan het werk, maar wel met een frisse blik. Beloon goed/gezond gedrag, bijvoorbeeld met een punten spaarsysteem waarbij medewerkers sparen voor leuke dingen als ze hun leefstijl aanpassen.
 
Tip 5 Plezier
 • Zorg voor een prettige werksfeer.
 • Organiseer eens een activiteit buiten kantoor.
 • Plezier en lol tussen collega’s, zijn belangrijke ingrediënten voor een vitaal en gelukkig leven.
 
 
Auteur: Eline Wierstra, High Performance- en Vitaliteits coach
 
 
 
Vragen/contact
Wilt u meer weten over hoe vitaal en in balans aan het werk te blijven? Binnen Solid Sense hebben we coaches en trainers die expert zijn op het gebied van vitaliteit en veerkracht. Neem contact op met Solid Sense via 070 - 212 76 31.
 
 
 
 


 
 
 

re-integratie den haagSolid Downloads

Eerste hulp verlenen bij burn-out
Het gebeurt regelmatig: van de ene op de andere dag valt een medewerker uit door een lege batterij en ligt een burn-out op de loer. Kun je dat als HR-professional voorkomen en als het dan toch gebeurt, hoe begeleid je de medewerker bij langdurige uitval?
Lees artikel met tips
 
Training 'Vitaliteit en veerkracht'
Van u en uw medewerkers wordt verwacht constant te presteren op topniveau, maar veel dagelijkse werkzaamheden kosten energie en zo kunnen er lekken ontstaan in uw innerlijke batterij. Met de training Veerkracht & Vitaliteit stimuleert u uzelf en uw medewerkers om de baas te blijven over uw en hun energieverbruik en daarmee uw en hun vitaliteit.
 
Training 'Schitteren in je werk'
Een gemotiveerde en gezonde medewerker werkt met plezier en is van grote waarde voor de organisatie. In de training ‘Schitteren in je werk’ gaan de deelnemers actief aan het werk met bewustwording, stimulering van eigen inzetbaarheid, balans en zelfregisserend vermogen. 
 
Subsidie Ontwikkelplan voor 45-plussers
De subsidie voor het Ontwikkelplan is beschikbaar voor 45-plussers die gemiddeld minimaal 12 uur per week werkzaam zijn in een aantal geselecteerde beroepsgroepen. Solid Sense regelt voor u het gehele traject, vanaf de aanmelding (inclusief de subsidieaanvraag) tot aan het persoonlijk actieplan.
 
Speciaal voor de week van de werkstress
Iedereen ervaart werkstress. De een heeft er meer last van dan de ander. Je kunt het leren herkennen en voorkomen! Je bent immers geen robot. Lees meer over onze training.  
 
99 oplossingen tegen werkstress
Er is niet één oplossing voor werkstress. Dat geldt voor de werkgever en de werknemer. Tijdens de Week van de Werkstress krijgt u
99 oplossingen tegen werkstress.
 
Mediation en loopbaanbegeleiding bieden uitkomst. 

In samenwerking met @RWV Advocaten en Olympia Uitzendbureau Leiden organiseert Solid Sense een interessante Masterclass met als thema "Mediation en Loopbaanbegeleiding bieden uitkomst”. Aan bod komen onder andere hoe u omgaat met een verstoorde arbeidsverhouding en hoe dit met mediation en/of loopbaanbegeleiding verholpen kan worden. 

 
Workshop Het vizier op jouw inzetbaarheid
Solid Sense biedt deze workshop speciaal voor senior medewerkers. Jij beschikt over een enorm kapitaal aan ervaring en kennis. Hoe kun je deze bagage behouden, waar mogelijk delen en misschien wel verder ontwikkelen. Hierover meer in deze workshop.

Workshops Duurzame inzetbaarheid 
Solid Sense biedt diverse groepsgerichte workshops aan om invulling te geven aan uw duurzame inzetbaarheidsbeleid en mobiliteit. De workshops worden altijd op maat gemaakt. Wij geven ze zowel in-company als in ons mooie kantoor in Den Haag. Een kleine greep uit onze workshops voor duurzame inzetbaarheid:
Download bestand


Aan de slag met een leven lang ontwikkelen    ABU, Cedris, NRTO en OVAL schreven onlangs het rapport: Aan de slag met een leven lang ontwikkelen. Hierin beantwoorden zij de vraag hoe onze maatschappij het voor elkaar kan krijgen om iedere Nederlander zich een leven lang te laten ontwikkelen. Deze concrete oplossing droegen zij aan bij Marriet Hamer.
Download bestand


Werkstress de baas
Iedereen heeft weleens last van werkstress. Maar wat als het de overhand neemt? Lees meer over onze workshop: werkstress de baas.
Download bestand


Ontwikkelcheque voor bibliotheekmedewerkers
Stichting Bibliotheekwerk zegt: Investeer in jezelf, investeer in je loopbaan. Solid Sense staat klaar om je bij dit proces te begeleiden.
Bekijk het filmpje


Checklist voor basiscontract arbodienstverlening
Update april 2017 – inclusief wijzigingen Arbowet per 1 juli 2017
Download bestand


Feedback geven in vijf stappen
Feedback betekent letterlijk terugkoppeling. Het geven van feedback is van toegevoegde waarde om je werk te verbeteren en optimaliseren. 
Download bestand


Stress op het werk
Heb jij last van stress en ben je op zoek naar een oplossing? Breng stress in kaart met de stress quotiënt.
Download bestand


Tips tegen werkstress
Tips voor het voorkomen en aanpakken van werkstress; acht voor werkgevers en acht voor werknemers.
Download bestand


Dertigersdip
De juiste baan? Het goede beroep? De juiste partner? Het leven van eind twintigers/begin dertigers zit vol heftige vragen. De dertigersdip ligt op de loer.
Download bestand


The Five Tibetans
Er jonger uitzien en vitaler willen worden. Doe deze 5 oefeningen iedere dag en je voelt je als herboren.
Download bestand