Kom uit die dramadriehoek en versterk je communicatie in 3 stappen

26/3/2018
Soms kun je, met de allerbeste bedoelingen, de verkeerde dingen doen of zeggen. Mogelijk ben je zelfs, zonder dat te willen, in de dramadriehoek beland. Jammer als we hierin verzanden, want als we bewust anders communiceren, kunnen we elkaar juist versterken en de samenwerking optimaliseren.
 
 
Dramadriehoek
 
 
De dramadriehoek laat drie manieren van communicatie en gedrag zien die we onbewust regelmatig inzetten. Vaak leveren deze manieren van communiceren en reageren ons echter ‘drama’ op in plaats van dat ze effectief zijn. Daarom wordt het ook wel de dramadriehoek genoemd. Dit komt omdat we ons opstellen als een:
 
 
  • aanklager die aanklaagt, oordeelt en de kunde van de ander onderschat
  • slachtoffer die klaagt, zich niet gelijkwaardig voelt en zichzelf onderschat
  • redder die zich opoffert, op elke noodkreet reageert (ook te hulp schiet zonder noodkreet) en daarbij de capaciteit van de ander om voor zichzelf te denken onderschat
In 3 stappen de communicatie en samenwerking versterken: van Dramadriehoek naar Winnaarsdriehoek:
  1. Maak de aanklager in jou effectief door zonder oordeel opbouwende feedback te geven.
  2. Maak het slachtoffer in jou effectief door te kijken wat je zelf kunt oplossen en formuleer voor wat je niet kunt oplossen een glasheldere hulpvraag.
  3. Maak de redder in jou effectief door pas in actie te komen als er een duidelijke vraag is en heb er oog voor dat de ander genoeg capaciteit heeft om voor zichzelf te denken.
Op deze manier communiceer je effectief met elkaar, wakker je effectiever gedrag bij elkaar aan en wordt de dramadriehoek een winnaarsdriehoek die samenwerking krachtig maakt. En daar worden we allemaal beter van!
 
 
 
Auteur: Jacqueline Karelsen, coach, trainer
 
 
 
 
Vragen/contact
Wilt u meer weten over hoe u de communicatie en samenwerking versterkt? Binnen Solid Sense hebben we coaches en trainers die expert zijn op het gebied van gesprekstechnieken. Neem contact op met Solid Sense via 070 - 212 76 31.
 
 


 
 
 

re-integratie den haagSolid Downloads

Eerste hulp verlenen bij burn-out
Het gebeurt regelmatig: van de ene op de andere dag valt een medewerker uit door een lege batterij en ligt een burn-out op de loer. Kun je dat als HR-professional voorkomen en als het dan toch gebeurt, hoe begeleid je de medewerker bij langdurige uitval?
Lees artikel met tips
 
Training 'Vitaliteit en veerkracht'
Van u en uw medewerkers wordt verwacht constant te presteren op topniveau, maar veel dagelijkse werkzaamheden kosten energie en zo kunnen er lekken ontstaan in uw innerlijke batterij. Met de training Veerkracht & Vitaliteit stimuleert u uzelf en uw medewerkers om de baas te blijven over uw en hun energieverbruik en daarmee uw en hun vitaliteit.
 
Training 'Schitteren in je werk'
Een gemotiveerde en gezonde medewerker werkt met plezier en is van grote waarde voor de organisatie. In de training ‘Schitteren in je werk’ gaan de deelnemers actief aan het werk met bewustwording, stimulering van eigen inzetbaarheid, balans en zelfregisserend vermogen. 
 
Subsidie Ontwikkelplan voor 45-plussers
De subsidie voor het Ontwikkelplan is beschikbaar voor 45-plussers die gemiddeld minimaal 12 uur per week werkzaam zijn in een aantal geselecteerde beroepsgroepen. Solid Sense regelt voor u het gehele traject, vanaf de aanmelding (inclusief de subsidieaanvraag) tot aan het persoonlijk actieplan.
 
Speciaal voor de week van de werkstress
Iedereen ervaart werkstress. De een heeft er meer last van dan de ander. Je kunt het leren herkennen en voorkomen! Je bent immers geen robot. Lees meer over onze training.  
 
99 oplossingen tegen werkstress
Er is niet één oplossing voor werkstress. Dat geldt voor de werkgever en de werknemer. Tijdens de Week van de Werkstress krijgt u
99 oplossingen tegen werkstress.
 
Mediation en loopbaanbegeleiding bieden uitkomst. 

In samenwerking met @RWV Advocaten en Olympia Uitzendbureau Leiden organiseert Solid Sense een interessante Masterclass met als thema "Mediation en Loopbaanbegeleiding bieden uitkomst”. Aan bod komen onder andere hoe u omgaat met een verstoorde arbeidsverhouding en hoe dit met mediation en/of loopbaanbegeleiding verholpen kan worden. 

 
Workshop Het vizier op jouw inzetbaarheid
Solid Sense biedt deze workshop speciaal voor senior medewerkers. Jij beschikt over een enorm kapitaal aan ervaring en kennis. Hoe kun je deze bagage behouden, waar mogelijk delen en misschien wel verder ontwikkelen. Hierover meer in deze workshop.

Workshops Duurzame inzetbaarheid 
Solid Sense biedt diverse groepsgerichte workshops aan om invulling te geven aan uw duurzame inzetbaarheidsbeleid en mobiliteit. De workshops worden altijd op maat gemaakt. Wij geven ze zowel in-company als in ons mooie kantoor in Den Haag. Een kleine greep uit onze workshops voor duurzame inzetbaarheid:
Download bestand


Aan de slag met een leven lang ontwikkelen    ABU, Cedris, NRTO en OVAL schreven onlangs het rapport: Aan de slag met een leven lang ontwikkelen. Hierin beantwoorden zij de vraag hoe onze maatschappij het voor elkaar kan krijgen om iedere Nederlander zich een leven lang te laten ontwikkelen. Deze concrete oplossing droegen zij aan bij Marriet Hamer.
Download bestand


Werkstress de baas
Iedereen heeft weleens last van werkstress. Maar wat als het de overhand neemt? Lees meer over onze workshop: werkstress de baas.
Download bestand


Ontwikkelcheque voor bibliotheekmedewerkers
Stichting Bibliotheekwerk zegt: Investeer in jezelf, investeer in je loopbaan. Solid Sense staat klaar om je bij dit proces te begeleiden.
Bekijk het filmpje


Checklist voor basiscontract arbodienstverlening
Update april 2017 – inclusief wijzigingen Arbowet per 1 juli 2017
Download bestand


Feedback geven in vijf stappen
Feedback betekent letterlijk terugkoppeling. Het geven van feedback is van toegevoegde waarde om je werk te verbeteren en optimaliseren. 
Download bestand


Stress op het werk
Heb jij last van stress en ben je op zoek naar een oplossing? Breng stress in kaart met de stress quotiënt.
Download bestand


Tips tegen werkstress
Tips voor het voorkomen en aanpakken van werkstress; acht voor werkgevers en acht voor werknemers.
Download bestand


Dertigersdip
De juiste baan? Het goede beroep? De juiste partner? Het leven van eind twintigers/begin dertigers zit vol heftige vragen. De dertigersdip ligt op de loer.
Download bestand


The Five Tibetans
Er jonger uitzien en vitaler willen worden. Doe deze 5 oefeningen iedere dag en je voelt je als herboren.
Download bestand