Wat zijn energievreters en wat levert energie op?

16/5/2019

Een regelmatig terugkerend thema in coaching zijn energiegevers en energievreters. Soms weten medewerkers eigenlijk niet eens wat nu energie geeft en wat energie kost, alleen dat het allemaal bij elkaar niet meer zo soepel loopt. Dan helpt het om bewust werkzaamheden, verantwoordelijkheden, etc. uit elkaar te rafelen en bewust stil te staan bij de vragen:

  • Krijg ik hier energie van?
  • Kost mij dit energie?

Niet zeuren, maar doorgaan
Sommige activiteiten geven heel duidelijk energie. Andere aspecten in het werk geven misschien niet veel energie, maar kosten ook niet veel energie, denk bijvoorbeeld aan administratieve taken. En ook zijn er taken die als ze soms voorkomen niet opvallen, maar als je er op let, echt teveel energie kosten. Dit kun je vergelijken met een fietsband die langzaam leegloopt. Niet met een grote ‘bang’ zodat het meteen opvalt, maar elke keer als je fietst, net iets moeizamer omdat je band steeds ietsje zachter wordt. En waar ligt het dan aan? Dat is soms nog best lastig te achterhalen. En soms, lastig te (h)erkennen. Vaak zijn we toch wat ‘streng’ voor onszelf en ‘hoor’ je niet te mopperen over de minder leuke dingen, want je hebt zelf voor je baan gekozen. Of je hebt een contract met je baas dus dan hoort het er bij. Niet zeuren, maar doorgaan. 

Tijd voor verandering
Wij denken hier eerlijk gezegd heel anders over. Ja natuurlijk, elke baan, bij elke verantwoordelijkheid horen nou eenmaal taken die minder energie geven en zelfs energie kosten. Enerzijds is het dan een kwestie van accepteren dat ze erbij horen en deze als eerste doen, zodat het leuke overblijft....Maar, als ze zoveel energie kosten dat er geen energie meer overblijft voor de taken waar je initieel wel heel erg blij en gelukkig van werd, dan wordt het tijd voor verandering.

Begin met vragen stellen
De eerste stap begint zoals gezegd met ontdekken en jezelf vragen stellen. Waar word ik blij van? Wat zou ik, bij wijze van spreken, ook onbetaald doen? Dan bekijken: wat kost mij echt zo veel energie, dat het mijn baan eigenlijk minder leuk maakt?  Die is ook vaak snel vast te stellen. Dan begint de zoektocht naar de sluimerende energieposten (’fietsband’). Door met de coachee in gesprek te gaan, door te vragen, te onderzoeken, te voelen en te denken, komen we er samen achter wat die aspecten zijn. En dat kan van alles zijn. Dat kunnen ook taken zijn die je collega ogenschijnlijk wel heel gemakkelijk uitvoert. En dat is prima. We zijn allemaal anders en halen allemaal uit andere zaken energie. En verliezen dus ook bij verschillende dingen energie.

Moet ik dit echt doen?
Dat je weet waar je energie uit haalt! Dat je duidelijk weet wat energie kost. En dat ook helder is, wat aan je ‘vreet’. Vanuit het weten, kan er een plan komen. Een plan om de energiegevers nóg meer te doen. Ik sta heel erg voor dát vergroten wat goed is, om daar op voort te borduren. En wat energie kost; soms zal het een kwestie zijn van accepteren en even doorbijten. Soms een kwestie van het zinnetje: ‘Moet ik dit nu doen?’. Deze zin kun je 5 keer lezen, met 5 keer de klemtoon op het volgende woord. 

  1. Moet ik dit nu doen?
  2. Moet ik dit nu doen?
  3. Moet ik dit nu doen?
  4. Moet ik dit nu doen?
  5. Moet ik dit nu doen?

Kijk maar eens wat er dan gebeurt... Kies bewust sommige dingen niet meer te doen. Soms kan een goed gesprek met een leidinggevende of collega helpen om taken anders in te vullen. En soms, soms kan het ook betekenen dat je op een andere manier je werk gaat invullen. Dat je bewust kiest om sommige dingen niet meer te doen. En hier helder over te zijn. Naar jezelf. En naar je omgeving. En wat voor je werk geldt, speelt natuurlijk ook in je privé leven. Ook daar heb je te maken met energie-gevers en energie-vreters. Hoe mooi als je ook hier bewust bij stil gaat staan. De ervaring leert dat die helderheid vaak zoveel ruimte geeft. Zoveel energie. Waardoor die energieslurpers die moeten, ook wel weer meevallen. Heb jij zicht op wat jou energie geeft? En wat jou energie kost? En wat er zit te ‘stoken’?

Auteur: Annalisa Berends, coach Solid Sense
Als coach met een achtergrond in de psychologie helpt Annalisa mensen met vragen over werk, het streven naar een betere balans en persoonlijk leiderschap. Zij gaat samen met jou aan de slag om je kwaliteiten en talenten in kaart te brengen en om nu écht de volgende stap te maken. Haar passie is mensen te bewegen en het beste in zichzelf naar boven te halen.

Vragen/contact
Een werksituatie die past bij de talenten van medewerkers geeft bijzonder veel energie. Kost het werk na het toepassen van bovenstaande tips nog teveel energie? Praat eens met een coach. Je kunt contact opnemen met info@solidsense.nl. 
 
 

re-integratie den haagSolid Downloads

Eerste hulp verlenen bij burn-out
Het gebeurt regelmatig: van de ene op de andere dag valt een medewerker uit door een lege batterij en ligt een burn-out op de loer. Kun je dat als HR-professional voorkomen en als het dan toch gebeurt, hoe begeleid je de medewerker bij langdurige uitval?
Lees artikel met tips
 
Training 'Vitaliteit en veerkracht'
Van u en uw medewerkers wordt verwacht constant te presteren op topniveau, maar veel dagelijkse werkzaamheden kosten energie en zo kunnen er lekken ontstaan in uw innerlijke batterij. Met de training Veerkracht & Vitaliteit stimuleert u uzelf en uw medewerkers om de baas te blijven over uw en hun energieverbruik en daarmee uw en hun vitaliteit.
 
Training 'Schitteren in je werk'
Een gemotiveerde en gezonde medewerker werkt met plezier en is van grote waarde voor de organisatie. In de training ‘Schitteren in je werk’ gaan de deelnemers actief aan het werk met bewustwording, stimulering van eigen inzetbaarheid, balans en zelfregisserend vermogen. 
 
Subsidie Ontwikkelplan voor 45-plussers
De subsidie voor het Ontwikkelplan is beschikbaar voor 45-plussers die gemiddeld minimaal 12 uur per week werkzaam zijn in een aantal geselecteerde beroepsgroepen. Solid Sense regelt voor u het gehele traject, vanaf de aanmelding (inclusief de subsidieaanvraag) tot aan het persoonlijk actieplan.
 
Speciaal voor de week van de werkstress
Iedereen ervaart werkstress. De een heeft er meer last van dan de ander. Je kunt het leren herkennen en voorkomen! Je bent immers geen robot. Lees meer over onze training.  
 
99 oplossingen tegen werkstress
Er is niet één oplossing voor werkstress. Dat geldt voor de werkgever en de werknemer. Tijdens de Week van de Werkstress krijgt u
99 oplossingen tegen werkstress.
 
Mediation en loopbaanbegeleiding bieden uitkomst. 

In samenwerking met @RWV Advocaten en Olympia Uitzendbureau Leiden organiseert Solid Sense een interessante Masterclass met als thema "Mediation en Loopbaanbegeleiding bieden uitkomst”. Aan bod komen onder andere hoe u omgaat met een verstoorde arbeidsverhouding en hoe dit met mediation en/of loopbaanbegeleiding verholpen kan worden. 

 
Workshop Het vizier op jouw inzetbaarheid
Solid Sense biedt deze workshop speciaal voor senior medewerkers. Jij beschikt over een enorm kapitaal aan ervaring en kennis. Hoe kun je deze bagage behouden, waar mogelijk delen en misschien wel verder ontwikkelen. Hierover meer in deze workshop.

Workshops Duurzame inzetbaarheid 
Solid Sense biedt diverse groepsgerichte workshops aan om invulling te geven aan uw duurzame inzetbaarheidsbeleid en mobiliteit. De workshops worden altijd op maat gemaakt. Wij geven ze zowel in-company als in ons mooie kantoor in Den Haag. Een kleine greep uit onze workshops voor duurzame inzetbaarheid:
Download bestand


Aan de slag met een leven lang ontwikkelen    ABU, Cedris, NRTO en OVAL schreven onlangs het rapport: Aan de slag met een leven lang ontwikkelen. Hierin beantwoorden zij de vraag hoe onze maatschappij het voor elkaar kan krijgen om iedere Nederlander zich een leven lang te laten ontwikkelen. Deze concrete oplossing droegen zij aan bij Marriet Hamer.
Download bestand


Werkstress de baas
Iedereen heeft weleens last van werkstress. Maar wat als het de overhand neemt? Lees meer over onze workshop: werkstress de baas.
Download bestand


Ontwikkelcheque voor bibliotheekmedewerkers
Stichting Bibliotheekwerk zegt: Investeer in jezelf, investeer in je loopbaan. Solid Sense staat klaar om je bij dit proces te begeleiden.
Bekijk het filmpje


Checklist voor basiscontract arbodienstverlening
Update april 2017 – inclusief wijzigingen Arbowet per 1 juli 2017
Download bestand


Feedback geven in vijf stappen
Feedback betekent letterlijk terugkoppeling. Het geven van feedback is van toegevoegde waarde om je werk te verbeteren en optimaliseren. 
Download bestand


Stress op het werk
Heb jij last van stress en ben je op zoek naar een oplossing? Breng stress in kaart met de stress quotiënt.
Download bestand


Tips tegen werkstress
Tips voor het voorkomen en aanpakken van werkstress; acht voor werkgevers en acht voor werknemers.
Download bestand


Dertigersdip
De juiste baan? Het goede beroep? De juiste partner? Het leven van eind twintigers/begin dertigers zit vol heftige vragen. De dertigersdip ligt op de loer.
Download bestand


The Five Tibetans
Er jonger uitzien en vitaler willen worden. Doe deze 5 oefeningen iedere dag en je voelt je als herboren.
Download bestand