Blijf stress de baas!
Daphne Wijnstok is al 13 jaar actief als zelfstandig stress en burn-outcoach. Sinds vorig jaar is ze het Solid Sense team komen versterken. Je komt haar tegen bij 2e spoor re-integratietrajecten, trainingen op het gebied van duurzame inzetbaarheid en als coach bij stress en burn-outklachten.

“Op dit moment zie ik een enorme toename van stressklachten. Als je bedenkt dat 70-75% van alle stress voortkomt uit privésituaties en mensen nu massaal thuis werken dan is het niet zo vreemd. Werken aan de keukentafel samen met je partner en twee jonge kinderen om je heen, geeft een andere dynamiek dan op kantoor. Bovendien kan een slechte werkhouding zorgen voor fysieke ongemakken die uiteindelijk ook weer tot stress leiden.
Mijn advies: bekijk wat er mogelijk is binnen jouw situatie en bespreek dit met je werkgever. Maak afspraken met je partner wie wanneer en waar ongestoord kan werken, terwijl de ander de zorgtaken op zich neemt. Zorg voor een werkplek met goed bureau en bureaustoel. Heb je dit niet, overleg met je werkgever de mogelijkheden om dit soort kantoorspullen naar huis te verplaatsen of eventueel nieuw aan te schaffen. Het is uiteindelijk een win-win voor alle betrokkenen!
Overigens is de toename niet alleen toe te schrijven aan het thuiswerken, maar aan de hele coronasituatie die veel onzekerheid met zich brengt. Het vergt veel van onze veerkracht als mens.
Langdurige stressverschijnselen kunnen leiden tot overspannenheid. Loop je langer dan 6 maanden overspannen rond dan is de kans groot dat je afstevent op een burn-out. Dan kun je letterlijk niets meer en ben je echt opgebrand. Onze valkuil is dat we vaak denken, het is bijna weekend en daarna komt het weer goed. Maar meestal ben je dan nog niet voldoende opgeladen en ga je gewoon weer door. Vergelijk het met een batterij die niet lang genoeg op de oplader ligt en steeds sneller leeg raakt tot zijn laatste reserves en daarna helemaal leeg is.
Een vraag die cliënten mij nu geregeld stellen, is: hoe krijg ik mijn energie weer op peil?
- Een hele belangrijke is: blijf in beweging! Ga lekker buiten wandelen of volg een online yogales. Ook vind je veel work-out video’s op internet waarmee je zelf aan de slag kunt.
- Let op je voeding! Er zijn voedingsstoffen die stresshormonen verlagen en andere die juist verhogen. Heb je een dag waarop je veel gezeten hebt, eet dan niet teveel suiker en koolhydraten. Zorg voor inname van vitaminen en zink.
- Geef structuur aan je dag! Sta elke dag op dezelfde tijd op. Zorg voor regelmaat.
- Schrijf op waar je energie van krijgt en ook wat je energie kost. Heb je inzicht in jouw energiebronnen? Boor die aan wanneer je de balans dreigt te verliezen.
- Heel helpend kunnen ook kleine ademhalingsoefeningen zijn of meditaties.
- Ben je een piekeraar en houden je gedachten je uit je slaap? Leg een kladblok naast je bed en schrijf ze op en van je af. Bekijk de volgende dag of deze gedachten de moeite waard waren van het wakker liggen.
Zelf probeer ik goed op mijn voeding te letten, ik ga veel naar buiten en iedere zondagavond maak ik een weekplanning, waarin ik ook daadwerkelijk me-time inplan. Natuurlijk moet ik er ook opletten om de me-time momenten niet als eerste in te ruilen voor werkafspraken. Wat voor mij goed werkt, is de afspraak met een vriendin om haar te bellen als ik een zakelijke afspraak wil inplannen op een me-time moment. Kijk wat voor jou werkt om jouw oplaadmomenten te bewaken!"