
Creatieve manier van denken en een open blik naar de toekomst
Het kenmerk veerkracht & veranderingsbereidheid staat sinds corona centraal en heeft de cultuursector voorgoed veranderd. Hoe? Lees het interview met onze klant de Doelen.
Op basis van onze ervaringen in de afgelopen twaalf jaren bij de organisaties waarvoor we werken, vakliteratuur en onderzoeken heeft Frank van den Bichelaer, directeur en oprichter van Solid Sense, Het Solid Sense model van de Twaalf Kenmerken van Gezonde Organisaties ontwikkeld. Wil je werken aan een gezonde organisatie? Dan zijn dit de knoppen waaraan je kunt draaien.
Wij zien bij onze klanten steeds meer interesse om amplitief te werken en gezonder te worden. Amplitie is, in tegenstelling tot curatie (behandelen) en preventie (voorkomen), niet gericht op de klachten van medewerkers (zoals ziekte, werkstress etc.), maar juist op het bevorderen van positieve werkomstandigheden gericht op bevlogenheid en welzijn. Wij begeleiden organisaties in dat proces en zoeken samen met hen naar een goede mix van maatregelen (curatief, preventief en amplitief).
De Twaalf Kenmerken voor Gezonde Organisaties zijn richtinggevend voor onze dienstverlening aan organisaties die meer amplitief willen werken. Via onze scan die voortdurend in ontwikkeling is, zoomen we in op actuele ontwikkelvraagstukken en geven we met onze klanten vorm aan nieuwe programma’s om verzuim tegen te gaan. Op deze manier dragen wij ons steentje bij aan de gezondheid van organisaties in Nederland. En daar zijn wij super trots op!
In ons twaalf jarige bestaan, heb ik veel zien veranderen bij de organisaties waarvoor we werken, met name rond het thema verzuim. Oorspronkelijk werkten wij vooral met individuele cliënten aan verzuim, mobiliteit en duurzame inzetbaarheid. Maar in de loop van de tijd zagen we dat de aanpak veel te veel gericht was op de behandeling van de individuele medewerker (curatief). We lieten kansen liggen aan de voorkant (preventie) en op het gebied van duurzame inzetbaarheid (amplitie). Amplitie is afkomstig van het Latijnse woord ''amplio'': versterken, vergroten en vermeerderen. Amplitie is, in tegenstelling tot curatie (behandelen) en preventie (voorkomen), niet gericht op de klachten van medewerkers (zoals ziekte, werkstress etc.), maar juist op het bevorderen van positieve werkomstandigheden gericht op bevlogenheid en welzijn. Deze observatie werd herkend en erkend door veel van onze klanten, maar ze wisten niet precies hoe ze dat moesten aanpakken.
Wij besloten daarom de focus van onze dienstverlening steeds meer te verleggen naar preventie en duurzame inzetbaarheid. Ook gingen wij ons meer richten op teams en organisaties. Want als je aan verzuim wilt werken en bij wilt dragen aan het ‘gezonder worden en blijven van organisaties’ (onze ambitie), is een integrale aanpak nodig op meerdere niveaus binnen een organisatie.
Voor mij komt alles van de afgelopen twaalf jaren samen in het model dat ik ontwikkeld heb aan de hand van onze ervaringen bij de organisaties waarvoor we werken, vakliteratuur en onderzoeken en met trots noem: Het Solid Sense model van de Twaalf Kenmerken van Gezonde Organisaties. Wil je werken aan een gezonde organisatie, dan zijn dit de knoppen waaraan je kunt draaien.
Het kenmerk veerkracht & veranderingsbereidheid staat sinds corona centraal en heeft de cultuursector voorgoed veranderd. Hoe? Lees het interview met onze klant de Doelen.
Op basis van ervaring, vakliteratuur en onderzoek heeft Frank van den Bichelaer, directeur Solid Sense, het model ontwikkeld. Benieuwd naar het verhaal en de kenmerken?
Aarzel niet ons te bellen
085 130 34 31